4 Mayıs 2013 Cumartesi

SGK Doğum İzni


Ülkemizde Emekli Sandığı, SSK ve SGK sistemlerinden herhangi bir tanesine bağlı olarak çalışmakta olan bayan çalışanların doğum dönemi ve sonrasında belli bir dönem izin alabilmesine olanak sağlamakta olan yasal bir haktır.

SGK doğum izni Emekli Sandığına bağlı olarak çalışmakta olan hamile bayanların yanlarında hastaneyi sevklerini gösteren kağıtlarını, SGK’ ya bağlı olarak çalışmakta olan hamile bayanların ise vizite kağıtlarını ve karnelerini yanlarında bulundurarak kuruma başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Başvuru esnasında hamile bayanların yanların bulundurmaları gereken yeni ve en geç üç gün önce alınmış olmaları gerekmektedir. Hamile çalışan bayanlara tanınmış olan bu hak sayesinde hamile bayanlar artık doğumdan önce sekiz, doğumun ardından da sekiz hafta olacak şekilde toplam on altı hafta doğum izni alabilmektedir. Ayrıca hamile bayanlar doktor raporu vasıtası ile doğuma üç hafta kalana kadar çalışabilmektedir. Geriye kalan diğer haftaları da doğumdan sonra kullanabilmektedir.

Doğuma üç hafta kalana kadar çalışan hamile bayanlar doğumdan sonra sekiz artı beş toplam on üç hafta yani doksan bir gün izin kullanabilmektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder